HPC – visoko zmogljivo računalništvo

  • Jure Pečar, Marko Kobal
  • November 2012

Abstract

V predavanju bomo naredili pregled razmer v HPC segmentu računalništva. Ogledali si bomo, kako smo prišli do tega, kar imamo danes in kam se nam odpirajo poti v prihodnosti, tako po strojni kot po programski plati. Izkoriščanje vseh razpoložljivih CPU ciklov je zabavno početje, zato si bomo ogledali, kak hardver uporabit za pospešitev vašega “web scale clouda”, predstavili nekaj “low hanging fruit” lekcij za zagotovitev idealnega delovanja vaših strežnikov ter razmislili o tem, kako se lotiti programirati vaš naslednji projekt. Na koncu bomo predstavili zanimivo in poučno zgodbo iz realnega sveta ter se pogovorili o temah, ki bi jih želeli v prihodnosti obdelati podrobneje.

Predavata Marko Kobal in Jure Pečar.

Marko Kobal je tehnični direktor ter trenutno študent tretjega letnika doktorskega študija na UM FERI. Svojo študijsko in kasneje profesionalno je začel kot programer in razvijalec programskih rešitev s poglobljenim razumevanjem objektnega razvoja in agilnih metodologij. Trenutno se posvečam doktorskem študiju, kjer raziskujem možnosti paralelnih algoritmov za procesiranje naravnih besedil z uporabo sodobnih, visoko produktivnih paralelnih programskih jezikov, predvsem X10. V prostem času svojega raziskovalnega dela pa raziskujem možnosti uvedbe polne virtualizacije tudi v HPC sisteme, ki bi ob ohranjanju visokih zmogljivosti lahko prinesla tudi odpornost na napake v infrastrukturi ter hitrejše in bolj dinamično prilagajanje HPC infrastrukture uporabniškim potrebam.

Jure Pečar je linux administrator z več kot 12 let izkušenj, ki je sodeloval pri nekaterih največjih linux okoljih v Sloveniji, sedaj pa se spoznava še z največjimi linux sistemi sploh, t.i. super računalniki.

Video všeč? Podprite nas! http://www.kiberpipa.org/sl/support/